Major Lag In Line Drawing Editor After Recent Build Install

Moderators: Jason Susnjara, Larry Epplin, Clint Buechlein, Scott G Vaal

User avatar
Vince Lisanti
Senior Member
Posts: 134
Joined: Sat, Jun 11 2005, 7:18AM
Location: Rock Hill, N.Y.
Contact:

Major Lag In Line Drawing Editor After Recent Build Install

Postby Vince Lisanti » Wed, Apr 23 2014, 12:43PM

I am experiencing major lag in the line drawing editor after the recent build installation. It lags so much that it is non-useable. I have a lot of work to get done and really need to get this figured out.
I already tried updating my graphics card driver to the most recent and increasing my RAM to 16GB and those things did not work. I am not sure if I am utilizing the graphics card settings properly as I know it is customisable.

My computer specs. are listed here:

Dell Precision M6500 Series
Windows 7 Pro 64 Bit
Intel Core i7 CPU Q 740 @ 1.73 GHZ
16 GB RAM
240 GB Hard Drive
NVIDIA Quadro FX 2800 M

Thanks

Vince
CCS woodworks inc.
Dell Precision M6500
Intel(R) Core(TM) i7 CPU Q 740 @ 1.73GHz (8 CPUs), ~1.7GHz 4.00 GB RAM
NVIDIA Quadro FX 2800M
Windows 7 Professional 64-bit

User avatar
Scott G Vaal
Thermwood Team
Posts: 1740
Joined: Tue, May 17 2005, 12:44PM
Company Name: Thermwood Corporation
Location: Thermwood Corp: Dale, Indiana
Contact:

Re: Major Lag In Line Drawing Editor After Recent Build Inst

Postby Scott G Vaal » Wed, Apr 23 2014, 1:03PM

Vince,

You might be having some issues with what NVIDIA calls Optimus (it's a hybird video card functionality that flip flops from the High-performance card and the integrated video as well). This is usually useful for battery life, but not for eCabSys. We found that you should be able to create an NVIDIA Optimus profile for eCabinets (see How do I customize Optimus profiles and settings? link). Hopefully adding a profile for eCabinets.exe (C:\Program Files (x86)\Thermwood\eCabinet Systems\ECABINETS.exe) to use only the High-performance NVIDIA processor will help you. Extreme cases have required Optimus to be disabled in the BIOS. Let us know if this helps. If you have trouble finding this setting, give us a call.

How do I customize Optimus profiles and settings?
http://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/2615

nVidia Optimus Info
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2358927,00.asp
Regards,

Scott Vaal
-Thermwood/eCabinet Systems-
Dell Precision / Xeon E3-1240 / 8GB RAM /NVIDIA Quadro K2000

Donald Thomson
Guru Member
Posts: 714
Joined: Thu, May 14 2009, 11:41PM
Company Name: Diamond Lake Custom Woodworks
Location: Newport, WA
Contact:

Re: Major Lag In Line Drawing Editor After Recent Build Inst

Postby Donald Thomson » Wed, Apr 23 2014, 2:30PM

Scott,

Does this procedure also work for ATI Radeon 4800 series video cards?

I have a similar Laaaaaag response time in LDE with the most recent build. I can click on a part and it will take 2 to 5 seconds before I see the part selected. I end up clicking all over the place thinking the program froze up or something.
Sincerely,

Don Thomson
Diamond Lake Custom Woodworks, LLC
509-671-6230
Newport, WA
http://www.dlwoodworks.com

Donald Thomson
Guru Member
Posts: 714
Joined: Thu, May 14 2009, 11:41PM
Company Name: Diamond Lake Custom Woodworks
Location: Newport, WA
Contact:

Re: Major Lag In Line Drawing Editor After Recent Build Inst

Postby Donald Thomson » Fri, Apr 25 2014, 11:41AM

Bump
Sincerely,

Don Thomson
Diamond Lake Custom Woodworks, LLC
509-671-6230
Newport, WA
http://www.dlwoodworks.com

Donald Thomson
Guru Member
Posts: 714
Joined: Thu, May 14 2009, 11:41PM
Company Name: Diamond Lake Custom Woodworks
Location: Newport, WA
Contact:

Re: Major Lag In Line Drawing Editor After Recent Build Inst

Postby Donald Thomson » Wed, Apr 30 2014, 12:48PM

Bump
Sincerely,

Don Thomson
Diamond Lake Custom Woodworks, LLC
509-671-6230
Newport, WA
http://www.dlwoodworks.com

User avatar
Kerry Fullington
Wizard Member
Posts: 4566
Joined: Mon, May 09 2005, 7:33PM
Company Name: ProSource of Amarillo
Country: UNITED STATES
Location: Amarillo, TX

Re: Major Lag In Line Drawing Editor After Recent Build Inst

Postby Kerry Fullington » Thu, May 01 2014, 7:31AM

Donald,

I think the Optimus setting is an NVidia problem and does not affect your ATI Card.

User avatar
Vince Lisanti
Senior Member
Posts: 134
Joined: Sat, Jun 11 2005, 7:18AM
Location: Rock Hill, N.Y.
Contact:

Re: Major Lag In Line Drawing Editor After Recent Build Inst

Postby Vince Lisanti » Thu, May 01 2014, 7:48AM

I have jobs I created before this recent build that still work fine in the LDE. It's only jobs created after the build that are the problem.

@ Scott, Any word on if you figured out anything from the files I sent you?

Thanks
Dell Precision M6500
Intel(R) Core(TM) i7 CPU Q 740 @ 1.73GHz (8 CPUs), ~1.7GHz 4.00 GB RAM
NVIDIA Quadro FX 2800M
Windows 7 Professional 64-bit

Dennis Englert

Re: Major Lag In Line Drawing Editor After Recent Build Inst

Postby Dennis Englert » Thu, May 01 2014, 8:00AM

I worked with a customer yesterday, who had issues in the Cabinet Editor, when he rotated, moved or exploded a cabinet. It was for lack of a better term, a shuttering movement.

Found that he had a NVIDIA card, but not the Optimus. To resolve it, we went into the NVIDIA Control Panel. Went to Manage 3D Settings, Selected the "Program Settings" tab and then the "Add" button. From there we found and selected the "ecabinets.exe" program file. That fixed the problem.

I don't know about the ATI cards. Possibly, they have their own Control Panel that can be used to manage the video resources.

Dennis

User avatar
Vince Lisanti
Senior Member
Posts: 134
Joined: Sat, Jun 11 2005, 7:18AM
Location: Rock Hill, N.Y.
Contact:

Re: Major Lag In Line Drawing Editor After Recent Build Inst

Postby Vince Lisanti » Thu, May 01 2014, 8:20AM

I just realized that the lag begins after copying and pasting within the LDE.

For example, I bring a custom layout or wall elevation into the LDE and it works as normal.

If I copy the same wall or another wall from a different page and paste it onto the same page to have multiple views on one page the lag begins making it virtually unuseable.

After further looking into it I realize now that this happens regardless of what build the job was created in.

I will try to attach the zip job file but I am having problems. Assuming I am able to upload the file, If anyone has time to take a look at it please do and let me know how it responds for you.

Thanks
Dell Precision M6500
Intel(R) Core(TM) i7 CPU Q 740 @ 1.73GHz (8 CPUs), ~1.7GHz 4.00 GB RAM
NVIDIA Quadro FX 2800M
Windows 7 Professional 64-bit

User avatar
Scott G Vaal
Thermwood Team
Posts: 1740
Joined: Tue, May 17 2005, 12:44PM
Company Name: Thermwood Corporation
Location: Thermwood Corp: Dale, Indiana
Contact:

Re: Major Lag In Line Drawing Editor After Recent Build Inst

Postby Scott G Vaal » Mon, May 05 2014, 9:42AM

We have reproduced and isolated this lag situation and are investigating into a solution. This is not a graphics card related issue.
Regards,

Scott Vaal
-Thermwood/eCabinet Systems-
Dell Precision / Xeon E3-1240 / 8GB RAM /NVIDIA Quadro K2000

Donald Thomson
Guru Member
Posts: 714
Joined: Thu, May 14 2009, 11:41PM
Company Name: Diamond Lake Custom Woodworks
Location: Newport, WA
Contact:

Re: Major Lag In Line Drawing Editor After Recent Build Inst

Postby Donald Thomson » Mon, May 05 2014, 10:02AM

Thanks for the update Scott!!!

Looking forward to a fix.
Sincerely,

Don Thomson
Diamond Lake Custom Woodworks, LLC
509-671-6230
Newport, WA
http://www.dlwoodworks.com

User avatar
Vince Lisanti
Senior Member
Posts: 134
Joined: Sat, Jun 11 2005, 7:18AM
Location: Rock Hill, N.Y.
Contact:

Re: Major Lag In Line Drawing Editor After Recent Build Inst

Postby Vince Lisanti » Mon, May 05 2014, 4:41PM

Great! Also cannot wait for a fix.

Scott did you notice that I posted that I figured out that it happens after copying and pasting within a page?
Dell Precision M6500
Intel(R) Core(TM) i7 CPU Q 740 @ 1.73GHz (8 CPUs), ~1.7GHz 4.00 GB RAM
NVIDIA Quadro FX 2800M
Windows 7 Professional 64-bit

Donald Thomson
Guru Member
Posts: 714
Joined: Thu, May 14 2009, 11:41PM
Company Name: Diamond Lake Custom Woodworks
Location: Newport, WA
Contact:

Re: Major Lag In Line Drawing Editor After Recent Build Inst

Postby Donald Thomson » Mon, May 05 2014, 8:05PM

In my case, the lag starts as soon as I go into LDE.

I've not done a copy and paste within LDE so don't know how that would effect things.
Sincerely,

Don Thomson
Diamond Lake Custom Woodworks, LLC
509-671-6230
Newport, WA
http://www.dlwoodworks.com

Mike Murray
New Member
Posts: 21
Joined: Thu, May 22 2014, 10:07AM
Company Name: VCSS
Country: UNITED STATES

Re: Major Lag In Line Drawing Editor After Recent Build Inst

Postby Mike Murray » Mon, Jun 16 2014, 6:25PM

Was there anything figured out on this, I have a somewhat larger kitchen layout that is lagging pretty bad, have built many larger in the past and had no problems..
This one is not detailed or have anything in it that should be slowing it down.

User avatar
Scott G Vaal
Thermwood Team
Posts: 1740
Joined: Tue, May 17 2005, 12:44PM
Company Name: Thermwood Corporation
Location: Thermwood Corp: Dale, Indiana
Contact:

Re: Major Lag In Line Drawing Editor After Recent Build Inst

Postby Scott G Vaal » Tue, Jun 17 2014, 8:39AM

Mike Murray wrote:Was there anything figured out on this, I have a somewhat larger kitchen layout that is lagging pretty bad, have built many larger in the past and had no problems..
This one is not detailed or have anything in it that should be slowing it down.


Mike,

We have reproduced and isolated this lag situation and are working on the solution. Sorry for the inconvenience.
Regards,

Scott Vaal
-Thermwood/eCabinet Systems-
Dell Precision / Xeon E3-1240 / 8GB RAM /NVIDIA Quadro K2000


Return to “eCabinet Systems Software”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests