Drawer box Tongue thickness issue...

Moderators: Jason Susnjara, Larry Epplin, Clint Buechlein, Scott G Vaal

MarcoKnjaschewitsch
Junior Member
Posts: 73
Joined: Fri, Jan 26 2007, 1:44AM
Contact:

Drawer box Tongue thickness issue...

Postby MarcoKnjaschewitsch » Wed, Apr 28 2010, 9:09PM

So this is since i have upgraded to build 3! I get random Box parts where the same program i ran 1 month ago will cut the tenons to thick!! So i have to shave them down on the table saw to fit the dado..What is going on!!! Even New programs i make in e-cabinets right now will show right on the computer and when i go to nest it they screw up.

Nick M Singer
Guru Member
Posts: 828
Joined: Fri, Jun 17 2005, 12:23AM
Location: South Africa

Re: Drawer box Tongue thickness issue...

Postby Nick M Singer » Thu, Apr 29 2010, 3:40PM

We have just run some MDF drawer boxes with blind dado construction and our tenons are too thin by about 4mm. Go figure!

User avatar
Larry Epplin
Thermwood Team
Posts: 645
Joined: Tue, May 17 2005, 12:44PM
Location: Thermwood

Re: Drawer box Tongue thickness issue...

Postby Larry Epplin » Fri, Apr 30 2010, 7:43AM

There was an issue discovered with Build 3 where the dado parameters from the part receiving the dado rather then the parameters from the part creating the dado were being used. I'm not sure if this is what is causing your problem or not. In order for us to insure your problem gets resolved we need some files. Please attach a zip containing:

- the job, cabinet, or assembly
- the twd
- an export from Control Nesting

Nick M Singer
Guru Member
Posts: 828
Joined: Fri, Jun 17 2005, 12:23AM
Location: South Africa

Re: Drawer box Tongue thickness issue...

Postby Nick M Singer » Fri, Apr 30 2010, 9:18AM

Larry that does seem to describe the problem. I will generate some files over the weekend.

Donald Thomson
Guru Member
Posts: 672
Joined: Thu, May 14 2009, 11:41PM
Company Name: Diamond Lake Custom Woodworks
Location: Newport, WA
Contact:

Re: Drawer box Tongue thickness issue...

Postby Donald Thomson » Fri, Apr 30 2010, 11:21AM

This is disturbing to find out considering I'm getting ready to start a kitchen with several dozen drawers - and I make mine with blind mortise and tenon joinery. :shock:

Any chance of a short term workaround or software patch for this ASAP?
Sincerely,

Don Thomson
Diamond Lake Custom Woodworks, LLC
509-671-6230
Newport, WA
http://www.dlwoodworks.com

User avatar
Josh Rayburn
eCabinets Beta Tester
Posts: 1262
Joined: Wed, Jul 01 2009, 2:19PM
Company Name: Halls Edge Inc
Country: UNITED STATES
Location: Stamford, CT USA
Contact:

Re: Drawer box Tongue thickness issue...

Postby Josh Rayburn » Fri, Apr 30 2010, 11:42AM

TWD: :arrow: :idea: Why not just release the patch??? :!:
This has been a known issue for some time now and is causing more dumpster food by the day!
Why does everyone need to scrap parts to figure this out on their own?
Isn't it enough that we're bidding against the landscapers just to get the cabinet work to begin with...then we have to waste material trying to get the job done at (already) slim profits? You have always been fantastic about fixing machining / CNC output issues as a priority, what happened here?
Josh Rayburn
Hall's Edge, Inc.
CNC Machining Service


Dell Precision T3400
Win7 Professional 64 Bit/Core2Duo E8400 3ghz/4 GB Ram/NVIDIA Quadro FX570

Kenneth Rychlik
Senior Member
Posts: 161
Joined: Thu, May 04 2006, 11:09AM
Location: Southwest Houston
Contact:

Re: Drawer box Tongue thickness issue...

Postby Kenneth Rychlik » Fri, Apr 30 2010, 11:51AM

Don,

If they don't fix it quick enough for your job, you can make drawer boxes out of upper cabinets pretty easily.

You have to select the sizes manually, when you batch them, but it's not to big of a deal.

I run mine this way.

Kenneth

User avatar
Larry Epplin
Thermwood Team
Posts: 645
Joined: Tue, May 17 2005, 12:44PM
Location: Thermwood

Re: Drawer box Tongue thickness issue...

Postby Larry Epplin » Fri, Apr 30 2010, 1:26PM

Don,

To check your drawer box dados simply do a nest in eCabinets and verify that the sizes are correct. eCabinet Systems 6.0 Build 4 is currently in Beta testing to help avoid unnecessary problems to all users. Testing is going well and we hope to release soon.


Return to “eCabinet Systems Software”

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest