Spindle Speed Problem

Discuss Thermwood 3-axis Machinery, Controller, and Software.

Moderators: Jason Susnjara, Larry Epplin, Clint Buechlein, Rich Kasten

Stephane Kovari
New Member
Posts: 24
Joined: Fri, Dec 14 2012, 10:08AM
Company Name: Aspec
Country: CANADA
Location: St-Odilon

Spindle Speed Problem

Postby Stephane Kovari » Thu, Dec 12 2013, 9:12AM

Since the last update, the tool is now digging into the material before the spindle speed is 100%
Is there somewhere I can change this setting to give it more time before entering my sheets!

Stephane

Daniel Odom
Senior Member
Posts: 204
Joined: Thu, Oct 20 2011, 12:52PM
Company Name: Carlton Kitchen and Bath
Country: UNITED STATES

Re: Spindle Speed Problem

Postby Daniel Odom » Thu, Dec 12 2013, 10:32AM

The M31 code should prevent this, is it outputting M31 with every tool-change? I have seen one bug that is slightly concerning though, the first tool change changes the rpm value before loading the tool but subsequent tool changes have the rpm value after the tool change, causing the tool to use the previous tool's rpm value for a few seconds before changing to the correct value, this can cause problems if you have a tool that uses high rpms that changes to a tool with low rpms or vice-versa. I'm still using control nesting v5.73 so maybe this has been fixed.

Dave Burtchell
Junior Member
Posts: 98
Joined: Thu, Jun 30 2005, 10:04PM

Re: Spindle Speed Problem

Postby Dave Burtchell » Sun, Dec 15 2013, 1:47AM

We have the same problem with the tool using the previous tool's rpm at first. We were using a dry erase pen in a tool holder to mark for the edge bander, and the pen would spray ink if it came after a high speed tool. Have since switched to a pencil, but hard to see on some product.

Stephen Tinkler
Junior Member
Posts: 77
Joined: Thu, Aug 16 2007, 4:20AM
Location: County Durham, United Kingdom

Re: Spindle Speed Problem

Postby Stephen Tinkler » Thu, Nov 20 2014, 4:01AM

Hi is there anyone else noticed this issue !
Cheers Stephen

User avatar
Josh Rayburn
eCabinets Beta Tester
Posts: 1261
Joined: Wed, Jul 01 2009, 2:19PM
Company Name: Halls Edge Inc
Country: UNITED STATES
Location: Stamford, CT USA
Contact:

Re: Spindle Speed Problem

Postby Josh Rayburn » Thu, Nov 20 2014, 7:14AM

Stephen, can you post a .cnc file with the problem? I'll be happy to take a look at it. What version of control nesting are you running?
Josh
Josh Rayburn
Hall's Edge, Inc.
CNC Machining Service


Dell Precision T3400
Win7 Professional 64 Bit/Core2Duo E8400 3ghz/4 GB Ram/NVIDIA Quadro FX570

User avatar
Scott G Vaal
Thermwood Team
Posts: 1741
Joined: Tue, May 17 2005, 12:44PM
Company Name: Thermwood Corporation
Location: Thermwood Corp: Dale, Indiana
Contact:

Re: Spindle Speed Problem

Postby Scott G Vaal » Fri, Nov 21 2014, 1:40PM

Gentlemen,

Please get us more information on this. We have recently made a change in this area to prevent a tool from turning on with a previous tools RPM. The code looks to be doing everything correct as far as we can tell. So, if you have the very latest Control Nesting installed and have Router Off Every Sheet CHECKED in settings and are still having an issue, then please get us an export from C-Nesting and a sample program that demonstrates the issue so we can examine/address it for you.
Regards,

Scott Vaal
-Thermwood/eCabinet Systems-
Dell Precision / Xeon E3-1240 / 8GB RAM /NVIDIA Quadro K2000


Return to “Thermwood 3-Axis Machinery”

Who is online

Users browsing this forum: Thomas strembitsky and 1 guest